Hybride verwarmen: wat is dat?

Verduurzaming wordt steeds belangrijker. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar een alternatief voor de cv-ketel. Een van de mogelijkheden is de hybride cv-ketel. Een hybride cv-ketel combineert de voordelen van een traditionele gasgestookte cv-ketel met een duurzame warmtepomp. Door hybride te verwarmen verlaag je de CO₂-uitstoot met zo’n 50%. In deze blog lees je meer over de hybride cv-ketel en hoe dit allemaal werkt. 

Hybride cv-ketel

Een hybride cv-ketel is een combinatie tussen een gasgestookte cv-ketel en een duurzame waterpomp. Zo’n hybride verwarmingssysteem bestaat meestal uit een buiten- en binnenunit. De buitenunit gebruikt de buitenlucht als bron om warme lucht uit te halen. Vervolgens verhoogt de buitenunit de temperatuur om de warmte gebruiksklaar te maken voor het centrale verwarmingssysteem. Dit is vaak genoeg om het hele huis mee te verwarmen. De warmtepomp gebruikt natuurlijk wel veel elektriciteit en daarom is het verstandig om dit in combinatie te doen met zonnepanelen. 

De cv-ketel is nog steeds aangesloten op aardgas en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. Wanneer een woning niet voldoende is geïsoleerd zal de cv-ketel ook moeten bijspringen om het huis warm te krijgen. Het plaatsen van een hybride cv-ketel kan zowel in een nieuwbouwwoning als een bestaande woning. 

Lees meer op: https://cvketel-gids.nl/alternatief-voor-cv-ketel/hybride-cv-ketel/

Voordelen hybride verwarmen

Het hebben van een hybride verwarmingssysteem brengt een aantal voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat je bespaart op je energierekening, omdat je natuurlijk veel minder gas verbruikt. Hieronder lees je nog een aantal voordelen van de hybride cv-ketel:

  • 50% minder CO₂-uitstoot: de warmtepomp is elektrisch en neemt een deel over van de cv-ketel. Hierdoor wordt er maar liefst 50% CO₂ gereduceerd.  
  • Subsidie: het is mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanschaffen van een hybride cv-ketel. De overheid stimuleert namelijk duurzame oplossingen. 
  • All-electric: de overstap naar all-electric is een stuk makkelijker bij het hebben van een hybride verwarmingssysteem. 

Kosten hybride cv-ketel

Een hybride cv-ketel is een combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp. Een warmtepomp kost gemiddeld €6.000,- tot €8.000,-. De warmtepomp kan niet op iedere cv-ketel worden aangesloten. Alleen op de HR-ketels of op de UHR-ketels. Een HR-ketel kost gemiddeld €1.500,- tot €3.000,- en een Uhr-ketel €1.800,- tot €3.500,-. De installatiekosten bedragen gemiddeld €500,- tot €900. Hieronder vind je een prijstabel met de kosten van een hybride cv-ketel.

Hybride cv-ketel kosten 2023

SysteemGemiddelde prijs, exclusief montage Gemiddelde montagekosten
Hybride warmtepomp€6.000,- tot €8.500,-€2.000,-
Hybride cv-ketel€1.500,- tot €3.500,-€500,- tot €900,-

Leave a Comment