Wat is het verschil tussen infrarood warmte en
convectiewarmte

Steeds meer mensen in Nederland investeren in een infrarood verwarming. Menig infrarood verwarming specialist kent dan ook topdrukte de laatste tijd. Niet zo vreemd natuurlijk want een infrarood verwarming is vandaag de dag een logische keuze indien je wilt besparen op je energiekosten. Een infrarood verwarming werkt dan ook via elektriciteit in plaats van aardgas. Je bespaart dan ook kosten aangezien elektriciteit goedkoper is dan aardgas. Indien je dit combineert met zonnepanelen, zul je op de lange termijn al helemaal flink kunnen besparen op je energiekosten. Echter zul jij je vast afvragen wat nu precies het verschil is qua het afgeven van de warmte. Dit leggen we je vandaag uit. 

De werking van een infrarood verwarming ten opzichte van een cv verwarming 

Laten we eens even inzoomen op hoe een infrarood verwarming nu exact werkt ten opzichte van een cv verwarming. Een infrarood verwarming werkt op basis van warmte die wordt overgedragen door elektromagnetische straling. Een infrarood verwarming werkt dan ook op basis van elektriciteit. De warmte is vergelijkbaar met de warmte die je in de zomer voelt van de zon. Dit houdt dus in dat de warmte direct wordt overgedragen op mensen en objecten. Bij een cv verwarming hebben we te maken met convectiewarmte. Dit houdt in dat de warmte wordt overgedragen door luchtstromen. Een cv verwarming verwarmd dan ook de lucht in huis aan de hand van de radiatoren. 

De voordelen van infrarood verwarming ten opzichte van verwarming op basis van convectie 

Het grote voordeel van een infrarood verwarming is dat je zelf kunt kiezen waar in huis je de infrarood panelen laat installeren. Je kunt dus precies kiezen op welke plek je het meeste warmte nodig hebt. Dit in combinatie met het feit dat infrarood warmte direct mensen en objecten verwarmd, resulteert in een zeer effectieve verwarming. Je zult dus ook niet meer verwarmen dan dat je nodig hebt. Ook zul je merken dat de lucht in huis een stuk schoner en prettiger zal aanvoelen. Convectiewarmte zorgt immers voor een droge lucht in huis. infrarood verwarming voor particulieren en huishoudens zorgt dus voor een schonere werk- en leefruimte.

Leave a Comment